Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017

Ο Εθνικισμός στην Τέχνη - 2ος κύκλος [#8]

Παρίσι: Από σύμβολο τέχνης και πολιτισμού σε σύμβολο παρακμής και τρομοκρατίας

 

Ο λόγος που επιλέχθηκε ως θέμα το μέλλον και η πορεία αυτής της πόλης για την συγκεκριμένη στήλη δεν είναι τυχαίος, αλλά εξαιρετικά επίκαιρος, καθώς η πορεία αυτής της πόλης αντικατοπτρίζει την πορεία ολόκληρου τους ευρωπαϊκού πολιτισμού και το ζοφερό μέλλον, σε περίπτωση που οι λαοί δεν ξυπνήσουν και δεν διεκδικήσουν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα.  Και το μέλλον είναι ένα: παρακμή και αφανισμός!

Ο καιρός που αυτή η πόλη είχε παρακινήσει τον μεγάλο Γερμανό φιλόσοφο Νίτσε να αναφωνήσει: «Ένας καλλιτέχνης δεν έχει άλλη πατρίδα στην Ευρώπη εκτός από το Παρίσι» έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Εκεί που μνημεία παγκόσμιας ακτινοβολίας, όπως τα Ηλύσια Πεδία και η Αψίδα του Θριάμβου που έχτισε ο Ναπολέοντας χαρακτήριζαν αυτήν την πόλη, πλέον τα νέο σύμβολο είναι ένα, η τρομοκρατία.

Το πρώτο στοιχείο που αποδεικνύει την παρακμή αυτής της άλλοτε φωτεινής πόλης είναι το αίσθημα φόβου και δουλικότητα που κυριαρχεί παντού. Μετά από πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις, το μόνο που κυριαρχεί είναι ο φόβος των κατοίκων και το πνεύμα υποχωρητικότητας. Άλλωστε, το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών, με την  νίκη του Μακρόν επιβεβαιώνει το επικρατούν κλίμα.

Το δεύτερο στοιχείο είναι το γεγονός ότι αυτή η πόλη έχει καταντήσει το σημείο αναφοράς κάθε αργόσχολου καλλιτέχνη αλλά και γενικά κάθε αργόσχολου και υποταγμένου στην μαζική κατανάλωση ανθρώπου. Εκεί που το Παρίσι αποτελούσε τόπο πνευματικής άνθησης με καλλιεργημένους πολίτες, χιλιάδες μουσεία και πινακοθήκες, τώρα το μόνο που έχει απομείνει είναι μεταμοντέρνες γκαλερί, περιθωριακοί και συμμορίες με άτομα κατά βάση Αφρικανικής καταγωγής.

Αν ληφθεί μάλιστα υπόψη η κατάσταση κι άλλων πόλεων που αποτελούν εστίες ιστορίας και πολιτισμού, όπως η Αθήνα, το Λονδίνο ή η Στοκχόλμη, τότε είναι δυστυχώς πολύ πιθανό το ενδεχόμενο αυτές οι πόλεις, και στη συνέχεια η ύπαιθρος και εν τέλει ολόκληρη η Ευρώπη να ακολουθήσει τα βήματα του Παρισιού.

Γι’ αυτό και η αντίδραση των ελεύθερων πολιτών είναι τώρα πιο αναγκαία παρά ποτέ. Αλλά αντίδραση συνειδητή, με λόγο και αιτία και με σκοπό την αναγέννηση και συνέχιση του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού! 

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 26 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.