Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017

Παραδοσιακά Μονοπάτια [#27]

Το Ρουμλούκι (ή Καμπανία) είναι περιοχή της Αλεξάνδρειας Ημαθίας που διασχίζεται από τον ποταμό Αλιάκμονα, στο βορειοανατολικό τμήμα της πεδιάδας της Ημαθίας. Η ετυμολογία της ονομασίας του τόπου είναι η εξής: Από την τούρκικη λέξη Rumlik (όπως αποδόθηκε στην περιοχή τον 15ο αιώνα μ.Χ.), που παράγεται από τη ρίζα «Ρουμ» και σημαίνει τον τόπο που έχει Ρωμιούς, δηλαδή Έλληνες. Η Καμπανία, σύμφωνα με την ιστορική μελέτη, ήταν για αιώνες τόπος κατοικίας πολλών αρχαιομακεδονικών στρατιωτικών οικογενειών.

Όπως σε όλες τις περιοχές της πατρίδας μας, ο τόπος αυτός έχει τη δική του Λαογραφία και τις δικές του υπέροχες παραδοσιακές ενδυμασίες. Το στοιχείο που καθιστά ενδιαφέρουσα την παραδοσιακή φορεσιά του Ρουμλουκιού και συγκεκριμένα τη γυναικεία είναι το ότι θεωρείται κατάλοιπο στρατιωτικής ενδυμασίας. Το κυρίαρχο οπτικά στοιχείο της ενδυμασίας είναι ο πρωτότυπος κεφαλόδεσμος ή «Κατσούλι», το οποίο θεωρείται πως ήταν δώρο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στις γυναίκες της περιοχής. Σύμφωνα με την Παράδοση, σε μια περίοδο όπου ο Αλέξανδρος απουσίαζε σε εκστρατεία, όταν η περιοχή επλήγη από επιδρομείς, οι γυναίκες έλαβαν τα όπλα και πολέμησαν, διώχνωντας τον εχθρό. Με την επιστροφή του, ο Αλέξανδρος, πληροφορούμενος το σπουδαίο κατόρθωμα των γυναικών της περιοχής, διέταξε τους άνδρες να δώσουν τις περικεφαλαίες τους στις γυναίκες, οι οποίες έκτοτε τις φορούν με καμάρι, διαιωνίζοντας την παράδοση, έστω και με τη μορφή φορεσιάς.

Επίσης, οι γυναίκες στη φορεσιά τους φέρουν τον «σαγιά», ένδυμα όμοιο με το σαγίον των βυζαντινών στρατιωτών – sagum και sagus στη ρωμαϊκή εποχή. Άλλο βασικό τμήμα της ενδυμασίας τους ήταν το ασημομάχαιρο ή ασημοσουγιάς, εξάρτημα που αντικατέστησε τα αρχαία και βυζαντινά σπαθιά. Το αστραφτερό ζωνάρι της παραδοσιακής ενδυμασίας αποτελεί τη συνέχεια της ένδειξης της διαβάθμισης των αξιωμάτων των στρατιωτικών στην ενδυμασία τους, αφού οι βαθμοί επισημαίνονταν με μια σειρά εξαρτημάτων και κοσμημάτων. Τα «μπρουμάνικα» ή προμάνικα της ανδρικής και γυναικείας φορεσιάς του Ρουμλουκιού θυμίζουν τα βυζαντινά επιμανίκια. Τα «δούλια» που στερεώνονται στο μαφέσι του γυναικείου κεφαλόδεσμου θεωρείται πως αντικατέστησαν τα «πρεπενδούλια», τα οποία κρέμονταν από τα «φακεωλίδια», τετράγωνα πολυποίκιλτα κομμάτια στόφας επί της κεφαλής των βυζαντινών αυλικών και αξιωματούχων των Αυτοκρατόρων. Τέλος, η νυφική ετοιμασία της γυναίκας της Αλεξάνδρειας, λέγεται από τους ντόπιους και «αρμάτωμα», ενώ εκείνη στολίζεται και με υφάσματα με συρματερά νήματα όπως η «τραχηλιά», στοιχεία που παραπέμπουν στα αλυσιδωτά στρατιωτικά υφάσματα του Μεσαίωνα.

Οι Ελληνίδες και Έλληνες της Αλεξάνδρειας Ημαθίας και των χωριών του Ρουμλουκιού τηρούν υπερήφανα αυτές τις παραδόσεις και το γεγονός ότι κάποια ήθη έχουν επιβιώσει τόσο έντονα και ανεξίτηλα μέσα στους αιώνες αποτελεί ηχηρή απόδειξη ότι η αίγλη της αρχαιότητας δεν έχει σβήσει, ο ελληνισμός, όσες επιθέσεις κι αν δέχεται από τη νέα τάξη έχει επιβιώσει και η ελληνικότητα της Μακεδονίας μας είναι αδιαπραγμάτευτη και αδιαμφισβήτητη ιστορικά και εθνικά.

 

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 64 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.