Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017

Ο Εθνικισμός στην Τέχνη - 2ος κύκλος [#17]

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ: Αρχαϊκή εποχή

 

Από το 700 π.Χ. ως και περίπου το 508 π.Χ. είναι η λεγόμενη αρχαϊκή εποχή, κατά την οποία η Ελληνική Τέχνη αρχίζει να αποκτά κάποια βασικά στοιχεία που την κάνουν μοναδική και ξεχωριστή, διαφοροποιώντας την από την καλλιτεχνική παραγωγή άλλων λαών εκείνης της χρονικής περιόδου.

Ειδικότερα, δημιουργούνται κτίρια αλλά και αγάλματα μνημειακών διαστάσεων, όπου τα βασικότερα υλικά είναι πλέον η πέτρα και το μάρμαρο. Όσον αφορά την τεχνοτροπία, τα δύο κυρίαρχα ρεύματα είναι ο δωρικός και ο ιωνικός ρυθμός, ο μεν με την αυστηρότητα και την λιτότατε, ο δε με την κομψότητα. Τα θέματα λαμβάνονται κυρίως από την φύση, την θρησκευτική και την καθημερινή ζωή, αλλά και την μυθολογία.

Ειδικά στην γλυπτική, οι δύο επικρατούσες μορφές είναι ο κούρος, ήτοι ο νέος άνδρας και η κόρη. Από την μια πλευρά, οι κούροι αποτελούν το πρότυπο των νέων ανδρών, που είναι έτοιμοι με την φυσική τους ρώμη αλλά και την ανδρεία τους να υπερασπιστούν την πατρίδα, ενώ από την άλλη οι κόρες αντικατοπτρίζουν το πρότυπο της γυναικείας χάρης και ομορφιάς.

Πρόκειται ακριβώς για την εποχή κατά την οποία ξεπερνούνται οι συμβάσεις της γεωμετρικής περιόδου, όπου πραγματοποιούνται συνεχείς μεταβολές, με σκοπό την δημιουργία ενός νέου ρεύματος, μιας νέας τέχνης, της τέχνης των Ελλήνων η οποία και λόγω των ποιοτικών χαρακτηριστικών της θα καταστεί αξεπέραστη.

Αξιοπρόσεκτο είναι επίσης το γεγονός ότι αφετηρία αυτής της τέχνης είναι η ίδια η ζωή, άρα και η ψυχοσύνθεση των Ελλήνων. Η φιλοπατρία, η θρησκευτικότητα, η αγάπη για το ωραίο και ο σεβασμός τόσο των αντρικών όσο και των γυναικείων αρετών ήταν ακριβώς τα στοιχεία τα οποία οδήγησαν στην δημιουργία της αρχαϊκής τέχνης, η οποία αποτέλεσε τον προάγγελο της τέχνης των κλασικών χρόνων.  

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 33 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.