Παρασκευή, 04 Αυγούστου 2017

Ο Ιωάννης Μεταξάς και το καθεστώς της 4ης Αυγούστου

Την 4η Αυγούστου 1936 ξημέρωσε μια διαφορετική μέρα για τον ελληνισμό. Ο Ιωάννης Μεταξάς, ανέλαβε τα ηνία της χώρας μας και το καθεστώς της 4ης Αυγούστου είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τις πιο λαμπρές στιγμές της ιστορίας του Ελληνικού Έθνους.

Ο Ιωάννης Μεταξάς ήταν εκείνος που είπε το περήφανο «ΟΧΙ» στους Ιταλούς. Όμως, δεν ήταν μόνο αυτή η μεγάλη και σπουδαία του πράξη. Υπό το καθεστώς της 4ης Αυγούστου,  ουδεμία πλευρά της Εθνικής ζωής δεν έμεινε  ανεκμετάλλευτη. Στρατός - Εξωτερική πολιτική - Νεολαία - Οικονομία - Κοινωνική Μεταρρύθμιση. Όλα αυτά συνέβαλλαν στην ανεπανάληπτη  και ηρωική, υλική και ηθική  προετοιμασία του Έθνους και στην εξύψωση  του Εθνικού φρονήματος και της κοινωνικής γαλήνης αφανίζοντας κάθε διχαστική τάση και εξασφαλίζοντας μοναδική  Εθνική Ενότητα. Και όταν ήλθε η στιγμή, το Έθνος πάνοπλο, υπερήφανο, φανατισμένο, πανέτοιμο και αυτάρκες σε όλους  τους τομείς, ενώθηκε  ως μία γροθιά  και επιτέλεσε το θαύμα. Το Έπος του 1940 - 41!

Το εθνικό κράτος του Μεταξά, θεωρούσε την ύπαρξή του σαν συνέχεια του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού αλλά και της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Γι’ αυτό και χαρακτηρίστηκε ως προσπάθεια δημιουργίας του «Τρίτου Ελληνικού Πολιτισμού». Η κοινωνική πολιτική που ακολουθήθηκε, είναι αξιοζήλευτη  από τον σημερινό «δημοκρατικός κόσμο».Καθιερώθηκαν το οκτάωρο και η πληρωμή των υπερωριών, η άδεια μετ’ αποδοχών, ο κατώτατος μισθός, η μέρα της Κυριακής ως υποχρεωτική αργία, η εργατική Πρωτομαγιά σαν επίσημη εθνική εορτή και αργία, ιδρύθηκε το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ χαρίστηκαν τα αγροτικά δάνεια. Την διετία 1936-1938, ιδρύθηκαν 567 εργοστάσια σε όλη τη χώρα και η ανεργία μειώθηκε στο ελάχιστο, ενώ παράλληλα ξεκίνησαν με τα πρωτόλεια μέσα της εποχής, οι πρώτες γεωτρήσεις για άντληση πετρελαίου στην Ηλεία. Επιπλέον, ενισχύθηκε η εθνική άμυνα μέσα από την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, της οποίας τα αποτελέσματα φάνηκαν στον επιτυχή Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940.

Ο προϋπολογισμός του Ελληνικού κράτους, παρά τις ογκώδεις δαπάνες για  τους εξοπλισμούς του Στρατού και της Κοινωνικής Πρόνοιας, για πρώτη φορά στην Ιστορία του γίνεται πλεονασματικός. Το 1936 η Ελλάδα αρνήθηκε να συνεχίσει να πληρώνει το δάνειο που είχε συνάψει με  βελγική τράπεζα . Η κυβέρνηση του Βελγίου προσέφυγε στο Διαρκές Δικαστήριο του Διεθνούς Δικαίου της Κοινωνίας των Εθνών, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι αθετεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Η  κυβέρνηση Μεταξά υπέβαλε υπόμνημα στο δικαστήριο, επεξηγώντας πως κάθε κυβέρνηση οφείλει να παύσει την αποπληρωμή του χρέους τη στιγμή που τίθενται σε κίνδυνο η κατάλληλη διοίκηση και οι εγγυημένες συνθήκες για την ηθική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Το Διεθνές Δικαστήριο αποδέχτηκε το σκεπτικό της ελληνικής «φασιστικής» κυβέρνησης, δικαίωσε την Ελλάδα, δημιουργώντας ένα νομικό προηγούμενο που χρησιμοποίησαν πολλές χώρες, ανάμεσα σε αυτές και η Αργεντινή, όπου  το 2003 επέλεξε έναντι της εξαθλίωσης του λαού που επέβαλλαν τα προγράμματα του ΔΝΤ, να διαγράψει μονομερώς το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους.

Ο Εθνικός Κυβερνήτης και μέγας κοινωνικός μεταρρυθμιστής, επιβεβαίωσε με πράξεις τα λόγια του: "...Σε δύο πόδια στηρίζεται η κοινωνία: Στους αγρότες και τους εργάτες. Επάνω σ' αυτούς τους στύλους, στηρίζεται το οικοδόμημα της αστικής κοινωνίας".

Κορυφαίο έργο του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου υπήρξε η δημιουργία της Εθνικής Οργανώσεως Νεολαίας, της περίφημης Ε.Ο.Ν. που απετέλεσε την αιχμή του δόρατος της εξουσίας της 4ης Αυγούστου. Προσπάθησε μέσω της οργανώσεως αυτής να δώσει στις νέες και τους νέους  υγιή ιδεώδη και εθνική υπερηφάνεια.

Η Ελλάδα της «αντιδημοκρατικής» 4ης Αυγούστου  και του «φασίστα» Μεταξά ήταν ένα Κράτος  Εθνικό με σαφή φιλοεργατική και φιλοαγροτική πολιτική.
Εν αντιθέσει, η  Ελλάδα, της Μεταπολίτευσης, του «συνταγματικού τόξου» και των συνεχιζόμενων και ατελείωτων Μνημονίων αποτελεί ένα υποτελές σε ξένες δυνάμεις κρατίδιο, με αρμοδιότητες αποικίας, στο οποίο βασιλεύουν η απώλεια της Εθνικής Κυριαρχίας, η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και η φτωχοποίηση του Ελληνικού Λαού.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 32 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.