Πέμπτη, 31 Αυγούστου 2017

Ο Εθνικισμός στην Τέχνη - 2ος κύκλος [#20]

ΡΩΜΑΪΚΗ ΤΕΧΝΗ

 

Η ρωμαϊκή τέχνη χαρακτηρίζεται από επιβλητικότητα, υπερμεγέθεις διαστάσεις και τον θαυμασμό για τα ελληνικά πρότυπα. Πέρα από ετρουσκικές επιρροές στην κεραμική και την κατασκευή κοσμημάτων, η επίδραση της ελληνικής παράδοσης είναι εμφανής στην τάση για εξιδανίκευση, για ρυθμό και κίνηση.

Η αρχιτεκτονική είναι ο κύριος τομέας στον οποίο φαίνεται η καλλιτεχνική δεινότητα των Ρωμαίων, με την δημιουργία αξεπέραστων μνημείων, όπως το Πάνθεον, το Κολοσσαίο, η ρωμαϊκή αγορά και τα λουτρά του Καρακάλλα.

Οι Ρωμαίοι αποτελούν θιασώτες της ελληνικής τέχνης, επειδή –τουλάχιστον στα πρώτα χρόνια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας- ακολουθούσαν το ίδιο πρότυπο ζωής με τους Έλληνες:  πενία, λιτότητα, σωματική και πνευματική άσκηση, πολεμικά καθήκοντα, φιλοπατρία, ήθος και περηφάνεια. Πρόκειται για τον τρόπο ζωής που οδήγησε τους Ρωμαίους στην δημιουργία αυτού του πολιτισμού, ο οποίος στα νεώτερα χρόνια έμεινε γνωστός με τον όρο: Ελληνορωμαϊκή τέχνη.

Μάλιστα, όπως ακριβώς στην Ελλάδα η λαϊκή τέχνη αποτελεί συνέχεια των αρχαίων παραδόσεων, όμοια και στην Ιταλία η λαϊκή τέχνη και αρχιτεκτονική απηχεί τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό. 

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 45 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.