Σάββατο, 02 Σεπτεμβρίου 2017

Παραδοσιακά Μονοπάτια [#38]

Εικόνα: Αριστερά, η παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά της Κύμης σε πίνακα των αρχών του 18ου αιώνα. Δεξιά, η φορεσιά της Κύμης σε σύγχρονη φωτογραφία.

 

Η παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά της Κύμης διαμορφώθηκε στην Κύμη Ευβοίας κατά τις αρχές του 18ου αιώνα. Η πιο γνωστή εκδοχή της είναι η επίσημη φορεσιά ή αλλιώς «του γάμου», που τη φορούσαν οι γυναίκες στο μυστήριο του γάμου ή του αρραβώνα. Η απλή καθημερινή φορεσιά των γυναικών της Κύμης ήταν όλη μαύρη.

Η γυναικεία φορεσιά της Κύμης απαρτιζόταν από τη γνωστή πολύπτυχη φούστα από μετάξι, το καμιζόλι ή γιαλαμπί ή πόλκα στη  δηλαδή τη ζακέτα που κατασκευαζόταν από βελούδο Κωνσταντινούπολης ή Μασσαλίας, τον τσούκλο δηλαδή το κάλυμμα της κεφαλής, την μπόλια ή τσεμπέρι δηλαδή το μαντήλι που τηλιγόταν στον λαιμό ή δενόταν μπροστά στον θώρακα και τη ζώνη. Το τσεμπέρι αυτό είχε τη δική του τεχνική παρασκευής, από έναν ειδικό τεχνίτη, τον μπιμπίλα που το έφτιαχνε από δαντέλα, βαμβάκι, μετάξι και με ειδικές μεθόδους.

Η αντίστοιχη καθημερινή φορεσιά περιελάμβανε την ντούλα, ένα μαύρο πτυχωτό γυαλωμένο φουστάνι, από φθηνότερα υλικά, και την πόλκα ως ζακέτα. Η ενδυμασία αυτή καθιερώθηκε περίπου το 1850 στην Κύμη και στη συνέχεια στους γύρω οικισμούς και χωριά και στη Σκύρο.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 43 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.