Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2018

Ο Εθνικισμός στην Τέχνη - 2ος κύκλος [#77]

Δουλέμποροι και Αποικιοκράτες

Ο συγκεκριμένος πίνακας φιλοτεχνήθηκε το 1910 από τον Ελβετό OttoPilny, ο οποίος πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του σε χώρες της Βορείου Αφρικής και έζησε από κοντά τα ήθη και έθιμα των μουσουλμανικών λαών.

Ο πίνακας απεικονίζει μια Ευρωπαία γυναίκα να πωλείται ως σκλάβα σε Αφρικανούς και έχει τον εύλογο τίτλο «Σκλαβοπάζαρο». Η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο ζήτημα, το δουλεμπόριο δηλαδή Ευρωπαίων από  μουσουλμάνους Αφρικανούς, είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει τεχνηέντως αποσιωπηθεί από πολλούς ακαδημαϊκούς και ιστορικούς, οι οποίοι έχουν φροντίσει να ταυτίσουν στην συλλογική συνείδηση τους Ευρωπαίους ως «κακούς αποικιοκράτες».

Για την ιστορία, το δουλεμπόριο στην Αφρική μεταξύ του 16ου και 19ου αιώνα γνώρισε πρωτοφανή ανάπτυξη, καθώς υπολογίζεται ότι πάνω από ένα εκατομμύριο Ευρωπαίοι πουλήθηκαν σε σκλαβοπάζαρα από μουσουλμάνους της Βορείου Αφρικής, οι οποίοι ονομάστηκαν «λευκοί σκλάβοι των βαρβάρων», ενώ η έκταση από το Μαρόκο ως τη σημερινή Λιβύη ονομαζόταν για πολλούς αιώνες «Ακτή των Σκλάβων».

Οι Ευρωπαίοι σκλάβοι προέρχονταν κυρίως από εμπορικά πλοία που διέρχονταν των ακτών της Μεσογείου, αλλά και από επιδρομές ισλαμιστών σε παραθαλάσσια και νησιωτικά μέρη της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, αλλά και βορειότερων χωρών, όπως η Αγγλία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία. 

Το μέλλον των αιχμαλώτων που κατέληγαν σε σκλαβοπάζαρα ζοφερό, καθώς οι περισσότεροι  πέθαιναν πάνω στα πλοία κατά τη διάρκεια των μακρινών ταξιδιών προς την βόρεια Αφρική, ενώ όσοι κατάφερναν να επιβιώσουν, στην συνέχεια κατέληγαν στα σκλαβοπάζαρα. Οι άντρες κατέληγαν σε λατομεία ή μεγάλα κατασκευαστικά έργα, ενώ οι γυναίκες κατέληγαν παλλακίδες. Ακόμα, όσον αφορά τα λευκά αγόρια που αιχμαλωτίζονταν, κατέληγαν ευνούχοι. 

Αντί, λοιπόν, οι ακαδημαϊκοί και επιστήμονες της Δύσης να ωρύονται συνεχώς για τις σταυροφορίες, την αποικιοκρατία και την βία των Ευρωπαίων, καλλιεργώντας αισθήματα ενοχής στους λαούς της Ευρώπης, καλό θα ήταν να εξετάσουν πολύπλευρα και σε βάθος την ιστορία.

Απέναντι στις εκστρατείες των Ευρωπαίων, οι Ούννοι, διάφορα τουρκικά φύλα, οι Σαρακηνοί και τόσοι άλλοι, επιθυμούσαν να καθυποτάξουν την Ευρώπη. Αργότερα, παράλληλα με τις Σταυροφορίες ανθούσε το δουλεμπόριο στην Βόρειο Αφρική.

Αντί, λοιπόν, οι διανοητές της Δύσης να προσπαθούν να προφυλάξουν τους ευρωπαϊκούς λαούς από τις αθρόες εισδοχές μουσουλμάνων, απεναντίας ασκούν μια δίχως προηγούμενο καταστροφική και αυτοκτονική προπαγάνδα στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 47 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.